- 1 стрък праз / 1 глава лук
- 400 г гъби / 8 oz
- 1 ч.ч. непълна ориз / 1.5 чч ориз
- 1 каф.ч. олио непълна / 1/3 чч олио
- 2 яйца / 3 яйца
- 1/2 кофичка кисело мляко / +2сл вода
- 1 с.л. брашно / 2 сл брашно
- 1/2 каф.л. бял пипер
- сол на вкус / пипер, чесън на прах италиански подправки.
Празът се почиства и нарязна на колелца с дебелина половин сантиметър. Гъбите си измиват и нарязват но по-едри парчета.
В сгорещеното олио се запържва първо празът, а след това се добавят и гъбите. След като леко се позадушат, се сипва оризът и подправките. Всичко се обърква на котлона няколко пъти - докато оризът стане прозрачен.
Сместа се изсипва в не много голяма тавичка. Залива се с около 2.5 ч.ч. вода или водата да е 1 пръст над ориза. Слага се да се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса. След около 20 мин. се разбърква. Пече се приблизително 30-40 мин - докато водата се поеме от ориза, ако е необходимо се долива още много малко вода (зависи от ориза).
Яйцата се разбиват с киселото мляко, брашното и щипка сол. с тази смес навсякъде се полива мусаката и се допича само отгоре до зачервяване на заливката - 10-15 мин.