2 яйца 1 ч.ч. захар 1 ч.ч. + 1 с.л. брашно 7 с.л. вода 1 равна ч.л. бакпулвер | 2 бр. яйца 180 г захар 160 г брашно тип 500 7 сл вода 1/2 пак. бакпулвер |
за 3 блата
|
ароматизатор по усмотрение (ванилия, настъргана лимонова/портокалова кора, или някаква есенция)
Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Жълтъците се разбиват отделно със захарта и водата. Към тях се прибавя брашното, пресято заедно с бакпулвера. Накрая внимателно се прибавят белтъците.
Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма / тава.
Блатът се пече във фурна загрята на 220С/450F градуса, докато леко порозовее и клечка, забодена в средата не излезне суха, без полепнало по нея тесто.
Готовият блат е висок 3,5 - 4 см с диаметър 22 см. Ако се пече в микровълнова (5 мин под капак на 750 W и още 4 на 400 W (без капак) става поне 6 - 6,5 см.)
Забележка: едната с.л. брашно може да се замени с 1 с.л. какао или някакви ситносмлени ядки.
С това тесто правя основа за плодова торта, която пека в тази форма. Готовата торта може да се оформи така.
За средноголяма торта (с диаметър около 26 см) е достатъчно да се изпекат два такива блата и да се разделят на половинки.
Източник: Дина Тодорова
Шантили, приготвен по следния начин: сметаната се охлажда в хладилник най-малко за два часа
5. Разбива се с миксер, докато сместа стане гъста и плътна, след което й сеприбавят 150 г захар и ванилия