Saturday, February 25, 2012

Пандишпанов блат за торта

за един блат:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. + 1 с.л. брашно
7 с.л. вода
1 равна ч.л. бакпулвер
2 бр. яйца
180 г захар
160 г брашно тип 500
7 сл вода
1/2 пак. бакпулвер
за 3 блата
4 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
ванилия
масло за намазване на формата

ароматизатор по усмотрение (ванилия, настъргана лимонова/портокалова кора, или някаква есенция)
Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Жълтъците се разбиват отделно със захарта и водата. Към тях се прибавя брашното, пресято заедно с бакпулвера. Накрая внимателно се прибавят белтъците.
Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма / тава.
Блатът се пече във фурна загрята на 220С/450F градуса, докато леко порозовее и клечка, забодена в средата не излезне суха, без полепнало по нея тесто.
Готовият блат е висок 3,5 - 4 см с диаметър 22 см. Ако се пече в микровълнова (5 мин под капак на 750 W и още 4 на 400 W (без капак) става поне 6 - 6,5 см.)

Забележка
: едната с.л. брашно може да се замени с 1 с.л. какао или някакви ситносмлени ядки.
С това тесто правя основа за плодова торта, която пека в тази форма. Готовата торта може да се оформи така.
За средноголяма торта (с диаметър около 26 см) е достатъчно да се изпекат два такива блата и да се разделят на половинки.
Източник: Дина Тодорова
Шантили, приготвен по следния начин: сметаната се охлажда в хладилник най-малко за два часа
5. Разбива се с миксер, докато сместа стане гъста и плътна, след което й сеприбавят 150 г захар и ванилия